Wat is voedselovergevoeligheid?

Voedselovergevoeligheid is een overkoepelende term voor ongewenste reacties van het lichaam die kunnen optreden bij het eten of aanraken van bepaalde voedselbestanddelen. Het begrip wordt opgesplitst in een allergische en een niet allergische voedselovergevoeligheid. In de voorlichting wordt voor een niet allergische voedselovergevoeligheid vaak de term ‘voedselintolerantie’ gebruikt. Overgevoeligheidsreacties kunnen uiteenlopen van lichte jeuk of een opgeblazen gevoel tot een opgezwollen gezicht en zelfs een hartstilstand.

Wat is een voedselallergie?

Mensen met voedselallergie reageren altijd op (sporen van) het eiwitonderdeel van het betreffende voedingsmiddel. Het afweersysteem herkent het eiwit niet en gaat er antistoffen tegen maken. Voorbeelden van voedselallergie zijn tarwe-, noten-, pinda-, sesam- en melk(eiwit)-allergie. Mensen met dergelijke allergieën kunnen zeer acuut en heftig reageren op zelfs het kleinste spoortje van het voedingseiwit waarvoor zij allergisch zijn.

Wat is een voedselintolerantie?

Een voedselintolerantie is een reactie van het lichaam op een bepaald voedingsmiddel of stof, echter dit is een ander soort reactie dan bij een allergie. Ook is het afweersysteem hier niet bij betrokken. Reacties ontstaan dan ook op een andere manier (bijvoorbeeld door enzymtekorten).

Een voorbeeld van ‘voedselintolerantie’ is een lactose-intolerantie waarbij de betreffende persoon melksuikers (lactose) niet goed kan verteren wegens een enzymtekort. Hierbij ontstaan meestal maag-darmklachten. Mensen met een voedselintolerantie zijn meestal wat minder gevoelig dan mensen met een allergische voedselovergevoeligheid.

Coeliakie

Mensen met de ziekte coeliakie (uitspraak: “seuliakie”) kunnen geen gluten verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, haver* en khorasantarwe (kamut). Normaal worden gluteneiwitten in de darm afgebroken, maar bij coeliakiepatiënten raakt de dunne darmwand geïrriteerd en (ernstig) beschadigd. Hierdoor vermindert de opname van voedingsstoffen. Mensen met coeliakie kunnen last krijgen van diarree of darmverstopping, vitaminetekort (bloedarmoede) en zelfs van groeistoornissen, vermoeidheid en huidklachten.